
По време на храносмилането скорбялата и захарите, които са с най-голямо значение за организма, се разпадат до глюкоза. Тя осигурява основната енергия, необходима на мозъка и централната нервна система. Организмът се нуждае от въглехидрати, за да може белтъчините да не се изразходват за енергия, тъй като са необходими за възстановяване.

1 грам въглехидрати = 16,76 килоджаула (4 килокалории)
Въглехидратите са 2 вида: „бързи“ (в захарта, меда и повечето рафинирани храни) и „бавни“ (в пълнозърнестите храни, зеленчуците и повечето пресни плодове). „Бавните“ въглехидрати се наричат също „сложни”, защото структурата им е естествено сложна и включва фибри, което забавя освобождаването на енергия от храните.
А бързите въглехидрати съдържат прости захари, които се нуждаят от малко храносмилане, например рафинираният бял хляб или белият ориз, при които фибрите и много други хранителни вещества са унищожени в процеса на преработка.
Бързо освобождаващите се храни отделят глюкоза по-бързо, давайки внезапен изблик на енергия. Но след високите нива идва спад и може да се почувствате отново уморени или гладни. Бавните въглехидрати освобождават глюкозата по-бавно и се получава постоянен приток на енергия за по-дълго време.
Това са храните с нисък гликемичен индекс, които поддържат в норма нивата на кръвната захар и оттам на енергията. Ако се разчита предимно на енергия от бързи въглехидрати, може да се стигне до здравословни проблеми като лесна уморяемост, затлъстяване и развитие на захарен диабет.

Съдържание на въглехидрати в някои основни храни: бял ориз – 72,8%; пълнозърнест ориз – 75%; пържени картофи – 35%; царевица – 65%; пуканки – 68%; овес – 61%; царевично брашно – 70%; варени картофи – 14%; жито – 65,4%; ръж – 54%; картофено пюре – 11%; спагети – 75%; юфка – 65%; бял хляб – 48%; ръжен хляб – 40%
Въхлехидрати в диетата
Храните, съдържащи бавни въглехидрати – пресни плодове, зеленчуци, бобови и пълнозърнести житни растения, трябва да съставят половината до две трети от това, което консумирате, или около 50-65% от общия калориен прием.
- Плодовете са идеална хранителна и енергизираща закуска. За разлика от сладките храни, приготвени с бяла рафинирана захар, те съдържат фруктоза, която се разгражда по-бавно от организма. За да не се лишавате от полезните качества на фибрите, яжте плодовете, вместо да ги пиете на сок.
- Яжте сурови или задушени зеленчуци 4 или 5 пъти дневно.
- Яжте пълнозърнести житни растения (ориз, ръж, овесени ядки, царевица и т.н.) 4 или повече пъти на ден.
- Избягвайте захарта и рафинираните храни.
- Комбинирайте свободно различните видове въглехидрати.
0 comments:
Post a Comment