Преди време списъците с продукти, съставени на базата на гликемичния индекс, бяха за болните от диабет. Но контролът на кръвната захар е от съществено значение и при здравите хора. Храната с висок GI се усвоява по-бързо и апетитът се връща бързо. Така се навлиза в затворения кръг на непрекъснатото ядене. Ако храната е с нисък гликемичен индекс, захарта не постъпва толкова бързо в кръвта. Чувстваме се сити и енергични за дълго.
За начало ви е необходим подробен списък от продукти, разпределени в три категории (с нисък, средно висок и висок гликемичен индекс). При диетата GI основното меню се състои от храни с нисък гликемичен индекс. Продуктите със средно висок GI трябва да се консумират умерено, а тези с висок да се избягват. Друг важен принцип на диетата е да се яде не по-рядко от три пъти на ден, като не бива да се пропуска закуската.
Храните с нисък гликемичен индекс (плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, нетлъсто месо, риба) са естествено богати на фибри, нискокалорични и засищащи. Те автоматично водят до загуба на килограми.
Ето го и списъка с гликемичния индекс на някои храни (стойностите се отнасят за 100 г продукт):
Нисък гликемичен индекс (до 40): сготвени моркови – 39; зрял боб – 30; леща – 29; ябълка – 38; слива – 39; круша – 37; сушени кайсии – 31; грейпфрут – 25; череши – 22; пълнозърнести спагети – 37; ечемик – 25; соя – 18; обезмаслено мляко – 32; фъстъци – 15; фруктоза – 22;
Средно висок гликемичен индекс (40-60): консервиран боб 42-52; зелен грах – 48; сладки картофи 51-54; сладка царевица – 55; манго – 56; банан – 53; грозде – 46; портокал – 44; праскова – 42; кафяв ориз – 55; царевица – 55; овесени ядки 50-55; пуканки – 55; ръжен хляб – 50; макарони – 45; натурален шоколад – 49; лактоза - 46
Висок гликемичен индекс (над 61): печени картофи – 85; пържени картофи – 75; картофено пюре – 80; тиква – 75; ананас – 66; стафиди – 64; бял ориз – 92; бял хляб – 70-72; глюкоза – 100; кристална захар – 65; пчелен мед – 88;
За вас остава да комбинирате храните по свой вкус, разбира се, съобразен с гликемичния им индекс.
Автор: Биляна Божилова
0 comments:
Post a Comment